ptuj

Vino in kulinarika

Štajerska, je zakladnica kulinaričnih tradicij. Od okusnih sladic do srčnih slanih jedi, kuhinja Štajerske predstavlja kombinacijo lokalnih sestavin in spoštovanih kulinaričnih tehnik. Pridružimo se kulinaričnemu potovanju skozi to destinacijo in odkrijmo njene raznolike okuse. Štajerska se ponaša z dolgoletno tradicijo pridelave vina.
Maribor je mesto najstarejše trte sveta in je najboljša kulinarična destinacija leta 2023! 450-letna vinska trta, ki raste v najstarejšem predelu Maribora, simbolizira odlične lokalne ponudnike – med njimi tudi mednarodno priznane vinarje in chefe z Michelinovimi priporočili – ter vabi na edinstvena gastronomska doživetja štajerske prestolnice.
 V najstarejšem mestu v Sloveniji, v Ptujski kleti, najstarejši vinski kleti na Slovenskem, hranijo prav poseben zaklad: najstarejše slovensko vino, Zlato trto.
maribor
Vino in kulinarika Maribor
Ptuj Zlata trta
vinorodna Štajerska

Spoznajte vinarje Združenja vinorodna Štajerska. Združenje je samostojna in neodvisna organizacija vinogradnikov, ki so se povezali z namenom, da skupaj promovirajo vinorodni okoliš v katerem delujejo.

 

Cilj delovanja združenja je dvig prepoznavnosti in ugleda vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija in uvrstitev na svetovni vinski zemljevid najboljših vinorodnih regij in izboljšanje prepoznavnosti okoliša kot vinske destinacije s kvalitetno vinsko turistično ponudbo.

Štajerska
vino
Slavne sorte vin, kot so šipon, laški rizling in sauvignon, očarajo celo najbolj zahtevne ljubitelje vina. Vinogradi regije uspevajo v rodovitni zemlji in edinstvenem mikroklimatu, kar ustvarja izjemna vina, ki se popolnoma ujemajo z lokalno kuhinjo.
Štajerska je znana po svojem raznolikem izboru sladkih dobrot, ki razvajajo brbončice. Tradicionalne jedi, kot so kuhani štruklji, jabolčni zavitek, gibanica, orehova potica, sadni kruh, … Ti sladki užitki izpostavljajo spretnost in ustvarjalnost lokalnih pekov.
Šipon - kdo te ne bi ljubil?

Ko ponudimo dober šipon, tisti odlični, pozno v jeseni potrgan šipon, skoraj vsakdo, vešč ali nevešč pivec, navdušeno prikima. Odlično vino! Zakaj je temu tako, pa čeprav ljudje prvič v življenju poskusijo to vino, katerega ime jim gre sprva kar težko z jezika?

 

Šipon odlikuje prijeten sadni vonj (po zrelem ananasu), nadih zelenih mandljev, lešnikov, tudi pokošene trave in sena, morda pa koga vonj spominja celo na oljčno olje in ribico, ki plava v njem! 

ptuj
Šipon
Vsakodnevna kuhinja Štajerske ponuja raznoliko paleto jedi, ki odražajo kmetijsko dediščino regije. Tradicionalne jedi vključujejo fižolove jedi, različne vrste žgancev, srčne enolončnice, hranljive juhe, kislo zelje, repo, dušeno zelje ter ajdovo in proseno kašo. Te srčne jedi zagotavljajo udobje in hranljivost ter pogosto vključujejo lokalno pridelane sestavine.
Raziskovanje kulinaričnih čudes Štajerske je priložnost, da doživite nedotaknjeno lepoto narave. Turistične kmetije in lokalni pridelovalci v regiji ponujajo skrbno izbrane, organske in naravno pridelane sestavine, ki prebudijo brbončice. Te sestavine tvorijo osnovo kulinaričnih tradicij Štajerske, ki združujejo tradicijo s sodobnimi in svetovnimi okusi.
Martinovanje

Oktobra so se zaključile trgatve. V prvih dneh novembra pa naši kraji dobesedno oživijo. Za nas je Martinovanje največji lokalni praznik, povezan s tradicijo, vinogradništvom in vinarstvom, povezan s hvaležnostjo in veseljem nad vsem, kar smo skozi leto pridelali in doživeli.

Martinovanje
Haloze
Kulinarični biser Štajerske je bučno olje. Njegov edinstven vonj, prepoznaven okus in privlačen videz ga naredijo nepogrešljivo sestavino v prleški kuhinji. Dolga zgodovina gojenja buč v regiji je privedla do razvoja različnih sort buč, vsaka s svojo obliko, barvo, velikostjo in okusom. Bučno olje, pridobljeno iz buč sorte golica, se pridobiva s stiskanjem semen in ima bogat, oreščkast okus. Njegova intenzivno zelena barva, s primesmi rdeče, je značilna za slovensko bučno olje in je resnično čarobna za čute.
Bučno olje

Buče so zelo stara kulturna rastlina in človek je v stoletjih vzgojil veliko vrst, ki se med seboj razlikujejo po obliki, barvi, velikosti in ne nazadnje tudi po okusu.

 

Prav golica je buča, iz katere dandanes, tako kot pred sto in več leti, pridobivamo bučno olje. Kar 2.8 kg suhega semena potrebujemo, da iztisnemo en liter dragocenega gosto tekočega olja.

Olje
Bučno olje
Kulinarične tradicije Štajerske ponujajo mamljivo paleto okusov, ki slavijo naravno bogastvo te regije. Od tradicionalnih klobas in peciv do srčnih enolončnic in aromatičnih vin, kuhinja Štajerske ponuja bogato prepletenost okusov in doživetij. Raziskovanje kulinaričnih užitkov Štajerske je popotovanje, ki združuje tradicijo z inovacijo ter ustvarja živahno in nepozabno gastronomsko avanturo.
Meso iz tünke

Meso iz tünke je prav tako znamenita kulinarična posebnost. Zapisi pravijo, da naj bi se na tem področju pripravljala že od 15. stoletja naprej. Osnova so primerno veliki, najboljši kosi svinjskega mesa, ki jih mojstri nasolijo in potopijo v razsol za 14 dni.

jeruzalem
meso