Slovenske gorice
Destinacija Slovenske Gorice

Destinacija

Slovenske gorice

Ko slišiš ropot klopotca …si na pravi poti.

Slo. Gorice_Mapa

— Preprosto čudovite

Slovenske gorice imajo naravne danosti, ki omogočajo raznolik izbor aktivnosti. Vendarle pa se v Slovenskih goricah vse vrti okoli vina in vinogradništva, tako je v poletnih mesecih in vse do martinovega v vinogradih moč slišati značilen klopotajoč zvok klopotca.

Vinograde je nekoč čuval manj poznan lik, imenovan ovtar, nekakšen čuvaj ali zaupnik vinogradov. Vsak ovtar je s seboj nosil ovtarsko palico ter klobuk, za katerega so zataknili šopek z dodanim vinskim listjem. Danes v vinogradih sicer ovtarja več ne morete srečati, vendar ga lahko srečate na številnih dogodkih v Slovenskih goricah.

Z vinogradništvom je povezana tudi kulinarika in pristne domače kulinarike v Slovenskih goricah zagotovo ne manjka, saj je ponudba kvalitetnih kmečkih turizmov izredno velika. Med kulinarične posebnosti seveda umeščamo raznovrstne pogače. Praktično vsaka gospodinja ima svojo pogačo, kraljica vseh pa je neizpodbitno slovenskogoriška gibanica.

slovenske gorice
slovenske gorice
grad Vurberk

Kako v Slovenske gorice

Slovenske gorice se raztezajo od avstrijske meje na severu do meje s Hrvaško na jugu, vzhodno in zahodno mejo pa predstavljata reki Mura in Drava. Središče je kraj Lenart.

Maribor30 min
Ptuj30 min
Ljubljana1h 30min
Gradec1h 15min
Dunaj3h
Zagreb1h 45min
Budimpešta3h 15min