Vino in kulinarika

v Slovenskih goricah

slovenske gorice

Vino in vinogradništvo sta neizbrisen del identitete Slovenskih goric. Četudi v zadnjem času prihajajo v ospredje druge sorte, velja, da so Slovenske gorice dežela rizlinga. Pomembnost vinogradništva v vsakdanjem življenju je vidna tudi v običajih, povezanih z gojenjem trte, ki so postali svojevrstni etnografski dogodki, mednje zagotovo uvrščamo rez trte, postavljanje klopotca, martinovanje … Kultura pitja vina se v slovenskih goricah kaže tudi s številnimi vinskimi festivali.

V Slovenskih goricah vam bodo ob vinu brbončice dražile tudi kulinarične posebnosti in specialitete območja, mednje zagotovo sodi domači narezek ali aufšnita s kiblfajšem oz. tünko in zaseko ter drugimi suhomesnatimi izdelki. Obrok seveda ne mine brez sladice. Za Slovenske gorice velja, da so dežela pogač, med katerimi je najbolj znana slovenskogoriška gibanica. To je pogača, narejena iz več plasti listnatega testa, nadevana s skutinim nadevom in premazana s smetano. Tradicionalno naj bi bila slovenskogoriška gibanica pečena v krušni peči.