Vino in kulinarika
na Ptuju

PTUJSKA KULINARIKA – začinjena s ščepcem zgodovine
Izvirne okuse ptujske kulinarike oblikuje naravno zaledje vinorodnih in sadjarskih gričev ter rodovitno ravninsko podeželje ob reki Dravi.
Razgibanost pokrajine se odraža tudi na krožnikih ptujskih gostincev ter v pralinejih čokoladnice, kjer vam postrežejo z edinstvenim prepletom kulinarične tradicije in sodobne ustvarjalnosti.
OKUSI PTUJA
Za pokušino lokalnih dobrot izberite meni Okusi Ptuja z značilnimi jedmi širšega območja destinacije, h katerim so priporočena tudi vina lokalnih vinarjev.
Po enotni ceni je na voljo v izbranih ptujskih gostilnah in restavracijah, med katerimi sta tudi priznani Gostilna Ribič ter Gostilna Grabar s po dvema Gault&Millau kapama.
PTUJ – mesto z najstarejšo vinsko kletjo in najstarejšim vinom na Slovenskem
Ptuj je pravo odkritje za vinoljube.
Izjemnost vinorodnih leg v okolici mesta so prepoznali že Rimljani, s trgovino z vinom pa obogateli številni ptujski meščani. Bogato vinsko tradicijo simbolizira tudi mestni vinograd pod Ptujskim gradom.
V Ptujski kleti, najstarejši vinski kleti na Slovenskem, hranijo prav poseben zaklad: najstarejše slovensko vino, Zlato trto.
Poleg Ptujske kleti si lahko vinsko degustacijo privoščite v butičnih vinotekah ter v grajski kleti, posebno doživetje pa je degustacija vin v temi rovov pod Ptujskim gradom.
PTUJSKI KULINARIČNI DOGODKI
Ptuj skozi vse leto gosti mnoge odmevne eno-gastronomske dogodke: Salon Sauvignon, Dobrote slovenskih kmetij, Dneve poezije in vina ter Martinovanje.