Vino in kulinarika

na Pohorju

pohorje

Pohorska bunka

Predstavlja izredno kakovosten suhomesnati izdelek iz svinjine. Mesnino odlikujeta bogat pookus po popru in prijetna mesna aroma, ki nastane z zorenjem na pohorskem zraku. Mesnino ponudimo tanko narezano s prilogami, kot so vložene gobe ali kumarice, kmečki sir in kruh.

Pohorski pisker

Priljubljeni enolončnici dajejo značilen okus lokalne sestavine, kot so korenasta zelenjava, jurčki, ješprenjeva kaša, meso pohorskega goveda z zelišči ipd. K piskru se podajo manj aromatične srednje polne vinske sorte, kot so laški ali renski rizling, chardonay in sivi pinot.

Olbič ali pohorski žganci  

Gre za okusno jed, ki je lahko priloga mesnim jedem in zelenjavnim omakam ali samostojna jed, če žgance prelijemo z domačim kravjim mlekom ali belo kavo. Postrežba olbiča je preprosta - kuhane žgance postrežemo v glineni skledi. Včasih je iz nje z žlico jedla vsa družina.

Pohorska omleta

Po večini virov o izvoru pohorske omlete naj bi bil njej kreator Vili Račič, oskrbnik Železničarskega planinskega doma na Pohorju. Ta se je že pred drugo svetovno vojno šolal v Franciji, kamor so ga poslali njegovi starši, lastniki mariborske restavracije Gambinus. Na šolanju v Franciji se je seznanil tudi z izdelavo omlete, ki jo je po drugi svetovni vojni prilagodil lokalnim sestavinam in jo poimenoval pohorska omleta. 

Pohorska gibanica

Gibanice pravzaprav srečamo v vseh slovenskih lokalnih kulinarikah. Na Pohorju jo pripravljajo iz obogatenega kvašenega testa in doma pripravljene skute. Za sezonsko pestrost poskrbijo dodatki, ki jih lahko priložnostno posujemo po skuti, kot so hruške, orehi, jabolka, gozdni sadeži ali pehtran.