Štajerska - Urbanaravni Užitek

Štajerska Slovenija

VINORODNI OKOLIŠ Z IZJEMNIMI VINOGRADNIŠKIMI LEGAMI

Štajerska Slovenija se nahaja na severovzhodu države in je največji slovenski vinorodni okoliš.  Od nekdaj velja za imeniten okoliš, ne glede na to, kateri državi je zgodovinsko pripadal.  

To je kraj, kjer najdemo najbolj delikatna aromatična bela vina v Sloveniji, slovi pa tudi po izjemnih predikatnih vinih. Najpomembnejše sorte so laški rizling, sauvignon, chardonnay, šipon, renski rizling, rumeni muškat,… Rdeča vina so manj zastopana, a vse bolj se uveljavljata modri pinot in modra frankinja.

Vinorodni okoliš je razdeljen na šest podokolišev.  Ljutomer - Ormož, Maribor, Radgona – Kapela, Haloze, Srednje Slovenske gorice in Šmarje Virštanj. V vseh predelih najdemo že iz preteklosti znamenite lege, ki omogočajo pridelavo odličnih vin in se zaradi reliefa, nadmorske višine ter ugodnih talnih in klimatskih razmer uvrščajo med najboljše vinogradniške lege na svetu.

Štajerska ima bogato zgodovino, atraktivne vinograde, dolgoletno tradicijo pridelave vina, odlično kulinariko ter številne kulturne in naravne zanimivosti. Zaradi pogosto spremenjenih zgodovinskih in političnih okoliščin je svetu manj znana, a v vseh ozirih izjemna pokrajina, ki jo je vredno spoznati.