Vino in kulinarika

v Slovenskih goricah

slovenske gorice
Martinovanja v Slovenskih goricah

V Slovenskih goricah bo v novembru zelo veselo, saj bodo društva in občine organizirali številna martinovanja, enega največjih vinogradniških praznikov. Martinovanja se bodo odvijala v različnih dnevih, seznam najdete na povezavi.

vino
Martinovanje

Slovenske gorice

Vino in kulinarika

Vino in vinogradništvo sta neizbrisen del identitete Slovenskih goric. Četudi v zadnjem času prihajajo v ospredje druge sorte, velja, da so Slovenske gorice dežela rizlinga. Pomembnost vinogradništva v vsakdanjem življenju je vidna tudi v običajih, povezanih z gojenjem trte, ki so postali svojevrstni etnografski dogodki, mednje zagotovo uvrščamo rez trte, postavljanje klopotca, martinovanje … Kultura pitja vina se v slovenskih goricah kaže tudi s številnimi vinskimi festivali.

slovenske gorice
slovenske gorice
V Slovenskih goricah vam bodo ob vinu brbončice dražile tudi kulinarične posebnosti in specialitete območja, mednje zagotovo sodi domači narezek ali aufšnita s kiblfajšem oz. tünko in zaseko ter drugimi suhomesnatimi izdelki. Obrok seveda ne mine brez sladice. Za Slovenske gorice velja, da so dežela pogač, med katerimi je najbolj znana slovenskogoriška gibanica. To je pogača, narejena iz več plasti listnatega testa, nadevana s skutinim nadevom in premazana s smetano. Tradicionalno naj bi bila slovenskogoriška gibanica pečena v krušni peči.