Občina Miklavž na Dravskem polju

Rimske gomile

Rimske gomile

Rimske gomile se nahajajo v gozdu jugovzhodno od Miklavža. Gomilno grobišče predstavlja pomemben ostanek iz časa Rimljanov. Večina gomil je izravnanih, izrazite so le tri. V eni je kamnita grobnica, ki vsebuje zelo bogat inventar.

Gomile so začeli prvič raziskovati leta 1961. Nato pa so v letu 2002 ponovno nadaljevali z raziskavami, ko so gomilno grobišče odkopali in grobnico rekonstruirali tako, da je možna na ogled. Pred gomilo so tedaj odkrili tudi bazo za spomenik, ki je nekoč stal pred gomilo.

V grobnici so ob odprtju odkrili dve amfori, malo skledico iz fino prečiščene gline, sedemnajst steklenih posod(ic) ,železne spone, škatlico za ličenje iz bronaste pločevine, pasno garnituro, bronasto sponko in bronast novec s podobo rimskega cesarja Vespazijana (9–79; vladal 69–79).Originalne najdbe so danes del stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor.

V neposredni bližini rimske gomile in miklavške cerkve se je možno spočiti in nabrati novih moči v neokrnjeni naravi ob miklavških ribnikih.

rimske gomile

Kako do nas

Rimska gomila, Miklavž na Dravskem polju, 2204 Miklavž na Dravskem polju

Ptuj25min
Maribor25min
Ljubljana1h 20min