Občina Markovci

Ptujsko jezero

ptujsko jezero

Ptujsko jezero velja za največje slovensko umetno jezero na Dravi. Ptujsko jezero v dolžino obsega dobrih 7 km, v širino pa sega dober kilometer. Maksimalna globina Ptujskega jezera je le 12 metrov, njegova površina pa znaša 346 hektarov. Za tiste, ki imajo radi matematiko in podatke, pa naj povem še to, da je količine vode v jezeru približno 20 milijonov kubičnih metrov. Nastalo je, ko so pod Ptujem leta 1978 zajezili reko Dravo. Jezero služi za akumulacijo za hidrocentralo Formin. Njegov sekundarni namen pa je bolj športne narave, saj Ptujsko jezero služi kot enkratna rekreacijska površina za veslanje, deskanje, ribištvo in pa tudi jadranje, vožnja s skuterji ter motornimi čolni.

Jezerska voda se nekje pri Markovcih loči. In sicer, del Ptujskega jezera odteka do hidroelektrarne (Formin) po dovodnem kanalu. Drugi del pa se lepo steče v strugi Drave. Na jezeru se nahajata tudi dva otoka, ki sta zelo pomembna za živalstvo, sploh ptice, saj je tu mesto, kjer rade gnezdijo. Prav tako pa je Ptujsko jezero zelo bogato z ribami.

Zanimivo dejstvo o Ptujskem jezeru je to, da skozi jezero vodi, tako imenovani, Puhov most in pa tudi več brvi, ki gredo čez kanale do elektrarne. Hidroelektrarna Formin zaseda zadnje mesto v verigi dravskih elektrarn, po količini proizvedene električne energije pa je druga. Hidroelektrarno napaja Drava, ki je desni in četrti najdaljši pritok Donave.

Velja za izredno dobro rekreativno točno, izkazalo se je, da ima tudi velik turistični pomen. Za turiste se namreč organizira razne plovbe po jezeru, kjer so radovednim očem razkriti vsi kotički in vse skrivnosti jezera. In če se na izlet do Ptuja odpravite s svojo boljšo polovico, vam znajo domačini predlagati tudi kaki romantičen kraj ob jezeru. Ob obali Ptujskega jezera pa se nahaja tudi Ranca bar, ki je med vikendi odprt od osmih zjutraj, pa do polnoči, med tednom pa zaprejo dve uri prej, torej ob desetih zvečer, odpiralni čas pa je vedno enak. Tu si lahko privoščite kako osvežilno pijačo ali kavico.

ptuj
ptuj
ptuj

Za tiste bolj športne duše, pa se ob jezeru nahaja tudi nekaj igrišč, in sicer igrišče za nogomet, odbojko in pa rokomet. Prav tako pa se tu najde cel kup različnih sprehajalnih in pohodnih poti ter seveda tudi kolesarskih poti. Tisti, ki jih nekoliko bolj privlači odbojka na mivki, bodo prav gotovo uživali, če se udeležijo vsakoletnega turnirja v odbojki, imenovanega Beach–Master.

Ptujsko jezero pa dom nudi tudi Marini Ranca, ki je edina prava marina na kopnem v Sloveniji. V marini je prostora za 60 stalnih privezov za jadrnice in pa tudi druga plovila, ki imajo ugrez 1,3 metra ali pa manj. Tisti, ki bi radi pluli, pa nimajo svojega čolna, pa se lahko udeležijo panoramske plovbe s turistično ladjo, imenovano Čigra, ki ima na svoji palubi prostora za 25 potnikov, pljuje pa po določenem plovnem redu. Plovba nam ponudi ene izmed najlepših razgledov na celotno mesto Ptuj in pa tudi njegove ostale znamenitosti.

Prav tako pa si bomo lahko iz Čigre ogledali zaščitene vrste ptic, ki gnezdijo na otokih. Med drugim lahko vidijo kormorana, rečnega galeba in mnoge druge. Čigra se ustavi na več postajališčih, kjer je vredno narediti fotografijo ali dve.

Za ljubitelje romantike pa je seveda nekaj najlepšega, če lahko ob sončnem zahodu sedijo ob jezeru in opazujejo prelepe barve neba, ki se odsevajo v jezerski vodi. Ptujsko jezero namreč ponuja ene izmed najlepših sončnih zahodov v Sloveniji, takoj za našo prelepo malo obalo.

Kako do nas

Ptujsko jezero

Ptuj10min
Maribor35min
Ljubljana1h 30min