Ptujski grad

Ptuj
Obiščite enega od najimenitnejših gradov v Sloveniji, v katerem najdete izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: od glasbil in orožja do tradicionalnih pustnih mask in veličastnih tapiserij. Še posebej fotogeničen pa je pogled z gradu, ki se razteza nad opečnatimi strehami in tlakovanimi ulicami najstarejšega slovenskega mesta.
Muzejske zbirke v Ptujskem gradu je ljubiteljem antike vredno obiskati predvsem zaradi enega najpomembnejših eksponatov bogate ptujske arheološke dediščine. Antična dvojna piščal tibia iz 2. ali 3. stoletja. Rimljani so ji pripisovali magično moč, saj naj bi njena glasba preganjala zle duhove in klicala dobro.
Ptujski grajski grič, s katerega se ponuja razgled daleč naokrog, je bil poseljen že v času mlajše kamene dobe, od 5. tisočletja pred našim štetjem naprej. V času antične Petovione so na griču stale pomembne javne stavbe, v zgodnjem srednjem veku pa je tukaj bilo grobišče. Zametki srednjeveške utrdbe segajo v 11. stoletje, ko sta bila grad in mesto v posesti salzburške nadškofije. Nadškofi so leta 1132 grad podelili v fevd gospodom Ptujskim, ki so z gradom in mestom s krajšimi prekinitvami upravljali več kot tristo let. Med leti 1656 in 1802 je bil grad v rokah škotske plemiške rodbine Leslie. To je bilo zanj bleščeče obdobje, saj so ga Leslieji preuredili v baročno rezidenco. Zadnji lastniki, grofje Herberstein, so imeli grad v posesti med leti 1873 in 1945, ko je bil nacionaliziran in z bogato opremo priključen ptujskemu muzeju.
Odpravite se na virtualni sprehod po Ptujskem gradu.
ptuj
ptuj
ptuj

— Kako do nas

Na gradu 1, 2250 Ptuj

Maribor 35 min
Celje50 min
Ljubljana 1h 40min
Zagreb1h 30min
Dunaj3h