Ptujska Gora

ptujska gora
Biser gotike, kot imenujejo Baziliko Marije zavetnice na Ptujski Gori, je osrednja romarska in muzejska točka Občine Majšperk. Širok in zračen trg na vrhu Ptujske Gore nudi nepozaben pogled, na eni strani na Dravsko polje in Pohorje in, na drugi strani, na haloško gričevje z Donačko goro.
Ptujska Gora je obiskana vse leto, največ romarjev privabi na praznik Marijinega vnebovzetja, ko svete maše in spremljevalne dogodke na trgu obišče več tisoč obiskovalcev z vsega sveta.
Cerkev je izrazit gotski triladijski prostor, ki dviga in razveseljuje duha, oltarji, svete podobe in druga oprema pa napolnjujejo srce. To je prava zakladnica gotskega kiparstva iz začetka 15. stoletja. Milostni relief Marije Zavetnice s plaščem (okoli 1410) je ena največjih mojstrovin tedanjega časa. Marijina podoba v baročnem glavnem oltarju milo vabi v svojo bližino. Pod njenim plaščem je upodobljenih 82 oseb, kar predstavlja dragoceno zbirko portretov ljudi takratnega časa.
Ob obisku Ptujske Gore si oglejte stalno fotografsko razstavo priznanega mojstra fotografije, Prešernovega nagrajenca g. Stojana Kerblerja v Turistično informacijskem centru na Ptujski Gori.
Priporočamo tudi ogled Starotrške hiše, ki stoji na južnem pobočju Ptujske Gore. Vhod v hišo je skozi pravokotno oblikovan portal z letnico 1926 v sklepniku. Takrat je bila hiša tudi v celoti obnovljena, vendar je stavba v osnovi starejša iz leta 1850. Hiša je bila obnovljena pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. V njej je urejen muzej starih predmetov in pohištva izpred sto let in več.
majšperk
ptujska gora
majšperk

— Kako do nas

2323 Ptujska Gora

Ptuj20 min
Maribor 35 min
Ljubljana 1h 30min
Zagreb1h 25min
Dunaj3h 10min