Ptuj
Destinacija Ptuj

Destinacija

Ptuj

Preplet tisočletne zgodovine, žive tradicije in bogate kulture.

Ptuj_Mapa

Staro mesto novih doživetij

Že v drugi polovici 19. stoletja so vzniknile prve pobude o razvoju turizma. »Ptujčani so vabili popotnike, da si ogledajo ostaline slavne ptujske preteklosti, hvalili so milo podnebje in kakovostna vina ter priporočali kopeli v hitro tekoči in čisti Dravi.« (Marija Hernja Masten, Staro mesto ob Dravi)

Ptuj je mesto, kjer se prepletajo tisočletna zgodovina, dediščina in kultura. Ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu. Med njimi je najbolj obiskano Kurentovanje, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem, uvrščen na UNESCO seznam. Lonely Planet je kurentovanje uvrstil med deset najbolj zanimivih karnevalov na svetu.

Pod dravskim mostom teče mogočna reka, ki ponuja obilico možnosti za sprostitev in doživetja v naravi – romantičen sprehod ob Dravi, opazovanje pisane druščine raznovrstnih ptic na Ptujskem jezeru, lovljenje sončnih žarkov na ptujski plaži …

Po ptujski kulinariki se lahko sprehodite s pomočjo kulinaričnega zemljevida Okusi Ptuja.

Destinacija Ptuj

Predvajaj video

Ptuj – preplet tisočletne zgodovine, žive tradicije in bogate kulture

Ptuj ni le mesto tisočletne zgodovine; je živahno središče kulture ter mesto izjemnega etnografskega izročila, ki ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu.

Ptujski grad gosti enega najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji, kjer si lahko ogledate muzejske zbirke nacionalnega pomena, medtem ko si v Arheološkem parku Poetovio lahko ogledate arheološke ostaline rimskega mesta Petovione, največje rimske naselbine na slovenskih tleh.

ptuj
ptuj
Kurentovanje

Eden izmed 10 najboljših karnevalov na svetu, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Kurenta, ki je najbolj množični slovenski etnografski lik z mednarodno prepoznavnostjo, lahko z uporabo najnovejših sodobnih tehnologij vse leto spoznavate v Kurentovi hiši.

 

V kroniki starih bukev cerkve Sv. Marka v Markovcih se lik koranta pisno omenja že leta 1829. Pomemben del t.i. 'Fašenka v Markovcih' so tudi ostali etnološki pustni liki, orači, vile, rusa, medved, piceki in pokači ter ženitovanjski lik kopjaši.

kultura ptuj
ptuj
Okusi Ptuja

Preplet kulinarične tradicije in sodobne ustvarjalnosti

Okusite lokalne posebnosti skozi sodobno kulinarično-vinsko doživetje v najstarejšem slovenskem mestu.

V kulisi najstarejšega slovenskega mesta, obdanega z vinorodnimi griči, okusite pestrost lokalnih kulinaričnih posebnosti, srčno pripravljenih po starih lokalnih receptih in s pridihom sodobnega gostoljubja. Prefinjene okuse obogatite z unikatnimi vini okoliša Haloz in Slovenskih goric.

Okusi Ptuja Štajerska
Okusi Ptuja Štajerska
Aktivno preživljanje prostega časa.

Ptuj tako z okoliškimi griči kot z obdravsko ravnico nudi čudovite priložnosti v prostem času.

Vinorodni Mestni Vrh z vinogradi, sadovnjaki ter panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto preseneča tako pohodnike kot kolesarje.

Aktivni nomadi – avtodomarji se lahko ustavijo v bližnji Občini Markovci v na novo zgrajenem postajališču za avtodome (PZA) v naselju Zabovci ob Ptujskem jezeru, kjer je poleg postajališča za camper-je, fitnesa na prostem tudi t.i. »pump track steza« – atraktiven, multifunkcionalen športni objekt.

ptuj
ptujsko jezero
Ptujsko jezero – raj za opazovalce ptic

Največje slovensko stalno jezero je hkrati tudi eno izmed najprivlačnejših. Na zavarovanem območju obrečne pokrajine gnezdi več kot 230 vrst ptic, med njimi tudi redke in zaščitene vrste, ki jih prihajajo opazovati ljubitelji ptic iz vse Evrope.

ptuj
opazovanje ptic
Terme Ptuj – zdraviliško-termalni park

Sprostite se v Termalnem parku Term Ptuj, velikanskem vodnem parku z zunanjimi in notranjimi bazeni ter številnimi vodnimi atrakcijami za vse generacije.

Voda iz ptujskih termalnih vrelcev je posebej priporočljiva ob športnih naporih in poškodbah gibal, ugodno pa vpliva tudi na respiratorni sistem. Prav zato vodni park Term Ptuj pogosto obiskujejo tudi športniki.

ptuj
ptuj

Občini v destinaciji Ptuj

Preplet tisočletne zgodovine, žive tradicije in bogate kulture.

Markovci

Ptuj

ptuj
ptuj
ptuj
ptuj
ptuj
aktivne počitnice ptuj

Kako na Ptuj

Ptuj leži ob glavnih prometnih povezavah, zato je lahko dostopen tako iz Slovenije, kot iz okoliških držav.

Ljubljana1h 30min
Maribor30min
Dunaj3h 30min
Zagreb1h 20min
Budimpešta3h 30min
Gradec1h 30min