Občina Dornava

Praznik žetve na Polenšaku

Dornava

Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je najstarejša tradicionalna prireditev v občini in najstarejši tovrstni praznik v Sloveniji, ki ga vsako leto pripravi zelo dejavno Turistično društvo Polenšak. Praznik žetve ter razstava kruha in pogač je v letu 2023 praznoval svoj 60. jubilej.

Sobotni del prireditve, je namenjen tistim, ki radi sežejo po dobrem kmečkem kruhu in pogačah. Razstavo teh jedi pa bodo popestrili z razstavo strojev - in kmečkega orodja, bogatim kulturnim programom in tradicionalnim druženjem. Sestavni del prireditve pa je tudi sobotno srečanje starodobnikov na Polenšaku, ki se ga udeležuje vedno več ljubiteljev starodobnih vozil in tehnike.

Sredi nedeljskega popoldneva pa na vaški njivi, prikažejo žetev na star način.  Po žetvi je potrebno žito še zmlatit, da pridemo do zrnja. To lahko postorimo na več načinov, od ročne mlačve pa do uporabe strojev, ki jih poganja konjska vprega ali traktor. Po končanem napornem delu pa se seveda spodobi poveseliti. In tu ne gre pozabiti na kuharice, ki ves čas, skrite očem v kuhinji trdo garajo, da nas lahko pogostijo s slastnimi giban'cami. 

Dornava

Kako do nas

Polenšak

Ptuj20min
Maribor45min
Ljubljana1h 35min