Studenice s samostanom in razvalinami starega gradu

Poljčane - Studenice

Ujete med mogočno pogorje Boča in skrivnostno reko Dravinjo so Studenice daleč naokoli poznane po spokojnosti, ki jo začuti obiskovalec skoraj na vsakem koraku.

Kar pritegne obiskovalca pa ni samo mir v vasi z zaščitenim vaškim jedrom, temveč tudi delno ohranjen mogočen nunski samostan, razvaline starega gradu in narava, ki jih obdaja.

Bleščeče čase, ki odsevajo še danes, so Studenice začele doživljati okoli leta 1230, ko je Zofija Rogaška v kraju, tik ob studencu milosti postavila popotno postojanko s cerkvijo, poznano kot hospital. Po letu 1237 je ta vplivna plemkinja ustanovila na mestu hospitala še Marijin samostan, ki ga je kot priorica tudi vodila. Pred sredino 15. stoletja so samostanu prizidali obzidje in več spremljajočih objektov, ki danes krasijo vaško jedro.

Posebej bogata in cenjena je notranjost cerkve Svetih treh kraljev, saj so v njej še vedno delujoče orgle, ki nosijo letnico 1731, znamenit nunski kor in oltar z relikvijami sv. Fidelija, mučenca.

Ohranjeni ostanki samostana s cerkvijo Svetih treh kraljev veljajo danes za enega prepoznavnejših kulturnozgodovinskih spomenikov severovzhodne Slovenije.

Bogata zbirka kulturne dediščine Studenic je zbrana in razstavljena v prostorih nekdanje studeniške stare šole, ki jo ureja in zanjo skrbi Turistično društvo Samostan Studenice.

Priporočamo obisk in ogled:

·       Boč z velikonočnico

·       Dravinjska dolina, reka Dravinja in opazovalnica za ptice

·       kozolec »ČRETI«

·       Križeča vas

·       kraška jama Belojača

·       rudnik Šega