Najstarejša trta

maribor

S starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov

Trta se bohoti v najstarejšem predelu mesta, na Lentu, kjer se vzpenja po stavbi, ki je bila nekoč del mestnega obzidja. Njena zgodba pripoveduje o trdoživosti in izjemni življenjski energiji, saj je trta v svojih 450 letih preživela vse od turških obleganj, številnih požarov, trtne uši, do bombardiranja mesta.

Potomke Stare trte rastejo širom po svetu, njeno vino pa so kot visoko protokolarno darilo Mestne občine Maribor prejele slavne osebnosti, kot so Gari Kimovič Kasparov, Vaclav Havel, Bill Clinton, Arnold Schwarzeneger in Dalajlama.

  • Grozdje Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem.

  • 35 do 55 kg simboličnega letnega pridelka vin je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke znamenitega umetnika Oskarja Kogoja, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo - letno jih napolnijo nič več kot 100!

Prireditve v čast Stari trti

  • Rez Stare trte - svečana prireditev s podarjanjem cepičev trte izbranim mestom

  • Festival Stare trte - vrhunski turistični kulinarično-vinsko-kulturni festival, ki se konča s svečano trgatvijo Stare trte

  • Martinovanje - največje enodnevno martinovanje v Sloveniji

maribor
maribor
maribor

— Kako do nas

Vojašniška ulica 8, 2000 Maribor

Ptuj35 min
Ljubljana 1h 30min
Zagreb1h 35min
Dunaj1h 45min
Gradec1h