Občina Juršinci

Muzej dediščine kraljic z razstavno votlino v Juršincih

juršinci

Po osamosvojitvi Slovenije se je v okviru stranke Slovenskih krčanskih demokratov ustanovil poseben odbor, ki je želel kraj obogatiti z vrednotami, z dejavnostmi pomebnimi kraj ponovno oživeti. Odbor je deloval pod vodstvom Marte Toplak, Marije Tašner in Jožeta Bezjaka. Kraj temelji na značilnosti fare. Zavetnik Juršinc je Sv. Lovrenc, katerega simbol je raženj kjer so ga pekli. Druga večja značilnostnost kraja je trsničarstvo z vinogradništvom. Te simbole smo narisali in predstavili heraldiki republike Slovenije in tako je nastal občinski grb Juršinc. Zvezi s to predstavitvijo je nastala velika prireditev kmečko-kulturna-turistična manifestacija pod naslovom Zahvala jeseni s kraljicami.

Po popuščanju stranke SKD je bilo ponovno pod vodstvom Marte Toplak in desetih soustanoviteljev ustanovljeno društvo za ohranjanje in razvijanje dediščine. Nadaljevala se je prireditev Zahvala jeseni z kraljico jeseni v projektu KRONA, oblikoval se je prvi folklorni ples kraljic. Društvo je oblikovalo svoje tri pečate, ki upodabljajo dejavnosti in značilnosti kraja, življenje, delo in kulturo s simbolom kraljic.

Nastal je prvi etnografski muzej z zbirkami materialne dediščine (orodja, oblačil, predmetov kraljic idt.). Leta 2009 se je muzejska zbirka prenesla v župnijske prostore. Dokončal se je drugi muzej z etnografsko, likovno in materialno dediščino kraljic. Od leta 1993 do 2012 se je predstavilo 20 kraljic jeseni, in sicer: kraljica jeseni, kraljica kruha, kraljica vina, kraljica sadja, kraljica mleka in sira, perutnine, poljedelstva, cvetja, gospodinj, trsničarstva, glasbe, srčne kulture, konjereje, turizma, lovstva, običajev, medu, vode, gradu in Slovenskih goric.

juršinci

Kako do nas

Juršinci 21, 2256 Juršinci

Ptuj20min
Maribor45min
Ljubljana1h 40min