Meranovo

maribor
»…Bog obvarji to božansko deželo, sem si mislil, v tvojih rokah sta mir in sreča te mile pokrajine. Z lepoto si jo zaznamoval in vanjo naselil dobre ljudi (Nadvojvoda Janez).

Meranovo - zibelka sodobnega štajerskega vinogradništva

Na teh znamenitih legah je že leta 1822 žlahtne sorte vinske trte zasadil nadvojvoda Janez, vnuk cesarice Marije Terezije. Danes tradicijo na razgibanih podpohorskih legah »Prinčevega vrha« nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM, kjer v centru za raziskave v vinogradništvu in vinarstvu na Meranovem pridelujejo, negujejo in tržijo kakovostna in vrhunska vina ter skrbijo za gensko banko s 400 sortami različnih trt.
Obiskovalcem lahko poleg vin, sokov in žganja postrežejo tudi domačo hrano in jedi na žlico. Ob vinskih degustacijah goste popeljejo po posestvu, kjer se nahaja tudi hibridna razstava Nadvojvoda Janez, oče Meranovega.
Na Meranovem si lahko ogledate spominsko sobo in kip nadvojvode Janeza s panoramo Maribora, potomko Stare trte, staro prešo ter zbirke starega orodja in pripomočkov za vinogradništvo in kletarstvo.

Pot na Meranovo

Na Meranovo vodi pohodniška pot, ki se začne v Limbušu. Dolga je 3,7 km in traja 1 uro. V Limbušu ob križišču cest Ob Blažovnici in Pod gričem pričnemo našo pot. Na začetku poti stoji veliko smerokazov in tabel; sledimo rumeno-beli markaciji, ki označuje tematske poti. Od tukaj se podamo čez grič, kjer je nekoč stal grad Lembach, nato pot nadaljujemo po grebenu Vrhov Dol do Meranovega.
meranovo
meranovo
meranovo

— Kako do nas

Vrhov Dol 14, 2341 Limbuš

Ptuj50 min
Maribor 40 min
Ljubljana 1h 45min
Zagreb2h
Dunaj3h 15min