Martinovanje

Martinovanje

Martinovanje je tradicionalni praznik, ki ga praznujemo 11. novembra, ob godu svetega Martina. Ta dan je pomemben za mnoge Slovence in odlična priložnost za druženje in uživanje v hrani ter vinu. Martinovanje je tudi tesno povezano s trto, vinogradništvom in prihodom jeseni.
Glavna značilnost martinovanja je krst mošta, ki se pretvori v vino. To je obred, pri katerem prvič poskusijo vino iz novega letnika, običajno v vinskem hramu ali vinogradu. Martinovo je torej hkrati tudi praznik mladega vina, ki je običajno prisotno na mizi ob tradicionalni martinovi pojedini.
Martinovanje
Martinovanje
Haloze
Poleg tega je martinovanje priložnost za pripravo različnih tradicionalnih jedi, kot so koline s krvavico, zaseka, krompir in repo, pečenka ter različne vrste kruha. Obroki so običajno obogateni z lokalnimi in sezonskimi sestavinami. Martinovanje je tudi priložnost za druženje s prijatelji in družino ter pogosto spremljajo kulturne prireditve, koncerti in tradicionalni običaji, kot je oblačenje v martinovsko opravo.
Martinovanje
Martinovanje v Halozah
Martinovanje v Ormožu