Vino in kulinarika

v Mariboru

maribor

Maribor

Maribor se ponaša z nazivom najboljše kulinarične destinacije leta 2023!

Odlični gastronomsko obarvani dogodki in kakovostna ponudba vina in kulinarike ter edinstvena zgodba Guinnessove rekorderke najstarejše trte so prepričali zahtevno mednarodno javnost ter postavili štajersko prestolnico ob bok največjim zvezdam na evropskem gastronomskem zemljevidu. Vrhunski gastronomski dogodek Žametna večerja med vinogradi, priljubljeni vinsko-kulinarični večeri Hiše Stare, mestne prireditve v čast najstarejši trti ter znamenito mariborsko martinovanje po celotnem mestnem jedru so odlične priložnosti za obisk Maribora za okolico, ki svoje goste očaramo tudi z značilnim štajerskim gostoljubjem.

žametna večerja
maribor
Bogato vinogradniško dediščino mesta je moč doživeti v Hiši Stare trte, zakladnici več kot 200 etiket najboljših štajerskih vin, in v bližnjem digitaliziranem Muzeju najstarejše trte na svetu; spustite pa se lahko tudi v Vinagovo klet, eno najstarejših in največjih klasičnih vinskih kleti v Evropi, ki se razteza na 15.000 m2 »mariborskega podzemlja«. V mestu skozi vse leto prirejajo dogodke v čast svoji Guinnessovi rekorderki – od spomladanske protokolarne rezi in vrhunskega gastronomskega dogodka Žametna večerja med vinogradi, živahnih poletnih vinskih večerov na Lentu, jesenskega Festivala Stare trte s svečano trgatvijo, do priljubljenega največjega martinovanja v Sloveniji.
maribor
Muzej najstarejše trte
Vinagova klet Maribor
Najstarejša trta na svetu

Največja turistična znamenitost Maribora je najstarejša trta na svetu, ki raste v starem mestnem jedru in je od leta 2004 vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Trta se bohoti v najstarejšem predelu mesta, na Lentu, kjer se vzpenja po stavbi, ki je bila nekoč del mestnega obzidja. Njena zgodba pripoveduje o trdoživosti in izjemni življenjski energiji, saj je trta v svojih 450 letih preživela vse od turških obleganj, številnih požarov, trtne uši, do bombardiranja mesta … Potomke Stare trte rastejo širom po svetu, njeno vino pa so kot visoko protokolarno darilo Mestne občine Maribor prejele slavne osebnosti, kot so Gari Kimovič Kasparov, Vaclav Havel, Bill Clinton, Arnold Schwarzeneger in Dalajlama. Kot simbol bogate vinske kulture Maribora in Štajerske je najstarejša trta izhodiščna točka za nepozabna gastronomska doživetja na okoliških vinskih cestah – tam boste morda srečali tudi njeno visokost, mariborsko vinsko kraljico.

maribor
maribor
Vinsko podzemlje

V središču Maribora se razprostira ena največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi, ki se ponaša s površino 15.000 m2 in z 2,1 km dolgimi podzemnimi predori. Najstarejši del kleti je bil zgrajen davnega leta 1847. Leseni sodi, betonske cisterne, steklenice z vinsko patino … imajo skupno kapaciteto 3 milijonov litrov! Najdragocenejša posebnost kleti je vinski arhiv, raziskovanju "mariborskega podzemlja" pa sledi izvrstna vinska pokušina. Vam uspe splezati v velikanski betonski sod?

Vinagova klet Maribor
maribor
Meranovo je zibelka sodobnega štajerskega vinogradništva.
Na teh znamenitih legah je že leta 1822 žlahtne sorte vinske trte zasadil nadvojvoda Janez, vnuk cesarice Marije Terezije. Danes tradicijo na razgibanih podpohorskih legah »Prinčevega vrha« nadaljuje Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, kjer v centru za raziskave v vinogradništvu in vinarstvu na Meranovem pridelujejo, negujejo in tržijo kakovostna in vrhunska vina ter skrbijo za gensko banko, ki vsebuje več kot 400 sort različnih trt.

Na obrobju Maribora, na posestvu Sončni raj v Vodolah, obiskovalce Mariborske vinske ceste pozdravlja prva Fontana vin na Štajerskem. Fontana vin združuje osem različnih sodov vin lokalnih vinarjev in dva brezalkoholna domača napitka, na voljo pa je tudi vinska karta vrhunskih buteljčnih vin. K dobri pijači sodi tudi dobra hrana: kuhane prekajene krače ter suhomesnate, vegetarijanske in veganske plošče (od vikendih ali ob predhodnem naročilu). Hrano vam na sončno teraso Fontane vin dostavijo celo po zraku! Ob Fontani vin se na posestvu Sončni raj nahajajo še permakulturni vrt, nasadi zelišč, čebelnjak in adrenalinsko zipline doživetje Čebelji let.
meranovo
fontana vin
Sončni raj
Martinovanje v Mariboru
Martinovanje v Mariboru je največje javno martinovanje v Sloveniji, na katerem se v štajerski prestolnici zbere 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.
Ob 11. uri in 11 minut se malečniški brači, mariborska vinska kraljica in gospodar najstarejše trte, mariborski župan, sprehodijo skozi mestno jedro. Martinove pojedine in vinske pokušine lokalni ponudniki prirejajo tudi na okoliških vinskih cestah.
Martinovanje
Martinovanje
Martinovanje