Kultura

v Mariboru

maribor

Maribor

Kultura v Mariboru

Maribor – Evropska prestolnica kulture 2012 – je očarljivo mesto z globokimi kulturnimi in zgodovinskimi koreninami, ki segajo daleč v srednji vek. Mesto je bilo kot Maribor prvič omenjeno v pisni listini 20. oktobra 1164, medtem ko so njegovo območje poselili že v prazgodovinski dobi. Danes se štajerska prestolnica ponaša z vrhunsko kulturno ponudbo in živahno sodobno umetnostjo.

maribor
kultura maribor
Njena osrednja kreatorja sta Slovensko narodno gledališče Maribor, dom umetnikov in kulturnih dosežkov svetovnega kova, ki skozi vse leto gosti številne gledališke predstave in druge dogodke s področja uprizoritvenih umetnosti, ter Narodni dom Maribor, organizator enega največjih poletnih kulturnih festivalov v Evropi, Festivala Lent. Živahen utrip mestnih ulic in trgov bogatijo umetniške in kulturno-zgodovinske dragocenosti muzejev, galerij in razstavišč. Ste vedeli, da so v Mariboru živele ali v njem pustile pečat znamenite zgodovinske osebnosti, kot so Wilhelm von Tegetthoff, Herman Potočnik - Noordung, Anton Martin Slomšek, nadvojvoda Janez, Rudolf Maister, Nikola Tesla in Hugo Wolf?
MESTO FESTIVALOV
Živahno mestno jedro Evropske prestolnice kulture 2012 ponuja vrhunska kulturna doživetja. Skozi leto prireja mesto prepoznavne mednarodne festivale – najbolj prepoznaven je prav gotovo znameniti multikulturni Festival Lent, ki mestne ulice in trge napolni s koncerti, predstavami, uličnim gledališčem in pisanim programom za družine. Maribor je tudi gostitelj največjega slovenskega gledališkega Festivala Borštnikovo srečanje, lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan in festivala klasične glasbe Festival Maribor. Sladokusce in gurmane vabita spomladanski Mednarodni festival Čili in čokolada ter jesenski vinsko-kulinarični Festival Stare trte, katerega vrhunec je svečana trgatev najstarejše trte sveta. Celoletno festivalsko dogajanje dopolnjujejo številni manjši dogodki, ki skrbijo za nenehen utrip mesta in njegove okolice – bi se nam pridružili na Festivalu sprehodov, Operni noči in Žametni večerji med vinogradi?