V sproščujočem okolju sredi vinogradniške pokrajine Haloz se nahaja Krčma Janževina, hiša vina in kulinarike z bogato, več kot 400-letno zgodovino. Generacije, ki so v preteklosti živele na tem območju, so se preživljale z vinom, sadjem in drugimi sadeži narave.
Sama hiša, natančneje njen vzhodni del, je skoraj vso svojo zgodovino spadala pod samostan Ptujska gora – Marijino svetišče. V drugi polovici 19. stoletja so hišo razširili proti zahodu in ji dali današnji izgled. Družina Mlakar je hišo odkupila pred desetimi leti in jo spremenila v gostilno, ki temelji na tematiki zlatega obdobja vinske pokrajine Haloze (med leti 1840-1945). Krčma Janževina je tako verjetno prva popolnoma tematska restavracija v Sloveniji, kar se odraža v zgodbi, ambientu, glasbi, oblekah osebja in seveda kulinariki. Kulinarični užitki, imenovani “Sprehod po okusih naših prednikov”, so prilagojeni 21. stoletju in predstavljajo edinstveno doživetje, ki ga lahko obiskovalci izkusijo le ob predhodnem naročilu.
V letu 2024 je zgodba dobila novo dimenzijo, ko sta upravljanje prevzela Tilen Sedlak in Maja Pečarič (S Vino). Ob kulinaričnih užitkih so tako v ponudbi tudi različna vinska doživetja za posameznike in skupine, kot so degustacija v temi, vinske pokušine z zgodbo, vodeni ogled, pogostitve in drugo.
Krčma Janževina
Mob: