Furstovanje

Kultura

Ste kdaj sanjarili, da bi dan začeli z odkrivanjem galerij, muzejev in trendovskih kotičkov, na isti destinaciji doživeti kulturo in trende, tradicijo in inovacije, znanje, posel, gledališče, koncerte, gradove in še in še in še.

64. Kurentovanje

3. - 13. 2. 2024 - Ptuj

 

Kurentovanje je največji slovenski pustni karneval, ki organizirano poteka že od leta 1960. Nastalo je na pobudo Draga Hasla in somišljenikov, ki so ga prvič organizirali skupaj z Zgodovinskim društvom Ptuj.

 

Gre za ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Značilen je plešoči pohod: Obhodi kurentov, skupaj z drugimi maskami skozi vasi na Ptujskem območju, vse do Haloz. Kurenti odganjajo zimo plešoč v značilni opravi in z glasnim zvonjenjem od hiše do hiše. Obvezni deli maske so kožuhovinast plašč, prepasan z verigo z velikimi zvonci, naglavna maska z rogovi, okrašena s trakovi ali v Halozah s perjem, z volnenimi nogavicami in temnimi čevlji na nogah. Kurent ima v roki palico, ježevko. Dandanes se kurentovanja priredijo v mestnem območju Ptuja.

kultura ptuj
Kurentovanje
Prešernov dan

8 . 2. 2024

 

Na obletnico smrti našega poeta dr. Franceta Prešerna, Slovenci tradicionalno praznujemo Prešernov dan, kulturni praznik, ki je tudi dela prosti dan. Številne kulturne ustanove odprejo svoja vrata in obiskovalce povabijo na različne brezplačne prireditve. Obiščite brezplačne kulturne dogodke.

Prešeren
Prešeren
Operna noč v mestnem parku

31. 5. 2024 – Mestni Park Maribor

 

Na tradicionalnem koncertu Operna noč  pod taktirko dirigenta Simona Krečiča predstavljamo pester in slogovno raznolik glasbeni program, ki ga sestavljajo odlomki iz največjih opernih uspešnic aktualne sezone ter iz preteklih let. S koncertnim dogodkom, ki je brezplačen, prosto dostopen in praviloma množično obiskan tako v samem mestu Maribor kakor tudi drugih slovenskih mestih (Ptuj, Murska Sobota promoviramo slovensko operno poustvarjalnost ter skrbimo za popularizacijo opernega žarna in sorodnih glasbenih zvrsti.

operna noč
maribor
59. festival Borštnikovo srečanje

3. - 16. 6. 2024 - Slovensko narodno gledališče Maribor

 

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. Program obsega izbor predstav slovenskih institucionalnih in nevladnih producentov v tekmovalnem in spremljevalnem programu, povabljene gledališke predstave iz tujine, usposabljanja, delavnice in aktivnosti za razvoj občinstev, študentsko gledališče ter strokovne dogodke v sodelovanju s slovenskimi in tujimi soorganizatorji. Običajno traja štirinajst dni, obiščejo ga številni domači in tuji gostje, med slednjimi tudi selektorji tujih festivalov, umetniški in programski direktorji, novinarji ter druga zainteresirana ter strokovna javnost.

Borštnikovo srečanje SNG Maribor
Borštnikovo srečanje SNG Maribor
Festival Lent

21. - 29. 6. 2024 - Maribor

 

Največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope je še en poletni festival – je doživetje kulture in druženja, gostoljubja in kulinarike ter živahnega, odprtega in prijaznega mesta, ki devet festivalskih dni in noči vabi na svoje živahne ulice in trge.

 

Festival pod svojim okriljem združuje še druge mednarodno uveljavljene festivale, kot so Folkart, Jazzlent, ulično gledališče Ana Desetnica in Art Kamp.

Festival LENT
maribor
Festival Arsana

22. 6. - 31. 8. 2024 - Ptuj

 

Najstarejše slovensko mesto Ptuj se meseca julija že vrsto let spreminja v svetovno stičišče glasbenih umetnikov iz različnih koncev sveta. Mednarodni glasbeni festival Arsana je v štirinajstih letih ponudil prek 1000 dogodkov klasične, jazz, etno, world, rock in popularne glasbe, gostil 10.500 umetnikov mednarodnega slovesa, privabil skoraj pol milijona obiskovalcev z vseh koncev sveta ter prerasel v enega najbolj prepoznavnih in žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v Sloveniji in tem delu Evrope.

FESTIVAL ARSANA 2023
Poletna noč na Ptuju
Balet pod zvezdami

6. 9. 2024 – Glavni trg Maribor

 

Balet pod zvezdami SNG Maribor pripravlja v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in Društvom EZL EK pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Maribor v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor in ga ob začetku nove sezone podarja meščankam in meščanom.

Balet pod zvezdami Maribor
Balet pod zvezdami Maribor
Festival Maribor

11. - 21. 9. 2024

 

Jesenski Festival Maribor je festival kakovostne klasične glasbe z vrhunskim naborom mednarodno uveljavljenih glasbenih umetnikov in poznavalskim izborom mladih talentov.

 

Zibelka novih zvokov, zemljevid neodkritih glasbenih krajin, izstrelišče v nova ozvezdja. Laboratorij, kjer se iskri izvirnost in brusi ustvarjalnost! Most med glasbenimi obdobji, stičišče umetniških izrazov.

 

Ocean novih znanstev, pristan prijateljstva. Prava priložnost za prvi stik s klasično glasbo, prefinjena ponudba žlahtnih užitkov za poznavalce.

 

Festival s ponosno polstoletno tradicijo in prodornim pogledom, uprtim v prihodnost.

Festival Maribor
festival maribor
Festival Stare trte

26. - 29. 9. 2024 - Hiša Stare trte

 

Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu. Vinska prestolnica Slovenije v času trgatev oživlja v bogato paleto jesenskih doživetij. Vino, hrana, kultura in tradicija.

 

V sklopu festivala potekajo vinsko-kulinarični večeri s koncerti. Na njih lahko poskusite vrhunske lokalne vina in jedi, ki jih pripravijo priznani chefi.

Na tržnici lokalnih pridelkov in izdelkov lahko najdete sveže sadje in zelenjavo, domače dobrote in izdelke iz lesa, keramike in drugih materialov.

Tradicionalni splavarski krst je prireditev, ki se odvija na reki Dravi. Na njej se krstijo novi splavarji, ki se tako povežejo s tradicijo rečnih prevoznikov.

 

Slavnostna trgatev najstarejše trte sveta je vrhunec festivala, bo potekala 29.9.2024 na Lentu pred Hišo Stare trte. Na njej se trga grozdje z najstarejše trte na svetu, ki ima več kot 450 let.

stara trta
Festival Stare trte