Kultura

na Ptuju

Kurentovanje

Ptuj

Kultura na Ptuju

Ptuj ni le mesto tisočletne zgodovine; je živahno središče kulture ter mesto izjemnega etnografskega izročila, ki ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu.

Kurentovanje
ptuj
Kurentovanje

Eden izmed 10 najboljših karnevalov na svetu, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Kurenta, ki je najbolj množični slovenski etnografski lik z mednarodno prepoznavnostjo, lahko z uporabo najnovejših sodobnih tehnologij vse leto spoznavate v Kurentovi hiši.

 

V kroniki starih bukev cerkve Sv. Marka v Markovcih se lik koranta pisno omenja že leta 1829. Pomemben del t.i. 'Fašenka v Markovcih' so tudi ostali etnološki pustni liki, orači, vile, rusa, medved, piceki in pokači ter ženitovanjski lik kopjaši.

kultura ptuj
ptuj
Festivalski utrip najstarejšega mesta spomladi zaznamujejo Salon Sauvignon in Dobrote slovenskih kmetij, za mednarodno prepoznavnost pa skrbita festival sodobne umetnosti Art Stays ter največji mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina. Poletje diha z glasbenim festivalom Arsana, z Rimskimi igrami, Ptujskimi grajskimi igrami ter Festivalom narodno-zabavne glasbe. Jesen je zapisana Martinovanju, decembra pa mesto s svojo čarobnostjo očara Ptujska pravljica.
Ptujski grad gosti enega najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji, kjer si lahko ogledate muzejske zbirke nacionalnega pomena, medtem ko si v Arheološkem parku Poetovio lahko ogledate arheološke ostaline rimskega mesta Petovione, največje rimske naselbine na slovenskih tleh.
Med raziskovanjem mesta se lahko sprehodite po mestnih galerijah z aktualnimi razstavami priznanih umetnikov, uživate v filmskih projekcijah najdlje aktivnega kina v Sloveniji ali si ogledate predstavo v enem najmanjših, a najuspešnejših gledališč pri nas.