Kultura

na Ptuju

kultura ptuj

PTUJ – preplet tisočletne zgodovine, žive tradicije in bogate kulture

Ptuj ni le mesto tisočletne zgodovine; je živahno središče kulture ter mesto izjemnega etnografskega izročila, ki ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu.

Med njimi je najbolj obiskano Kurentovanje, eden izmed 10 najboljših karnevalov na svetu, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Kurenta, ki je najbolj množični slovenski etnografski lik z mednarodno prepoznavnostjo, lahko z uporabo najnovejših sodobnih tehnologij vse leto spoznavate v Kurentovi hiši.

Festivalski utrip najstarejšega mesta spomladi zaznamujejo Salon Sauvignon in Dobrote slovenskih kmetij, za mednarodno prepoznavnost pa skrbita festival sodobne umetnosti Art Stays ter največji mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina. Poletje diha z glasbenim festivalom Arsana, z Rimskimi igrami, Ptujskimi grajskimi igrami ter Festivalom narodno-zabavne glasbe. Jesen je zapisana Martinovanju, decembra pa mesto s svojo čarobnostjo očara Ptujska pravljica.

Ptujski grad gosti enega najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji, kjer si lahko ogledate muzejske zbirke nacionalnega pomena, medtem ko si v Arheološkem parku Poetovio lahko ogledate arheološke ostaline rimskega mesta Petovione, največje rimske naselbine na slovenskih tleh.

Med raziskovanjem mesta se lahko sprehodite po mestnih galerijah z aktualnimi razstavami priznanih umetnikov, uživate v filmskih projekcijah najdlje aktivnega kina v Sloveniji ali si ogledate predstavo v enem najmanjših, a najuspešnejših gledališč pri nas.