ZAKLADI GRAJSKE PRISTAVE, ORMOŠKEGA GRADU IN GRADU VELIKA NEDELJA

V okviru Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, ki je splošni in največji pokrajinski muzej v Sloveniji, deluje v Ormožu muzejska enota. V Ormožu ima prostore v Grajski pristavi in ormoškem gradu, kjer se nahajajo številne razstave, kot so razstava Srednjeveške plastike z ormoškega območja, arheološke razstave, razstava Iz zapuščine dr. Otmarja Majeriča, zbirka Marka Sluge in zanimive stenske poslikave. Bogastvo tukajšnjega etnološkega izročila pa lahko vidimo v etnološki zbirki v velikonedeljskem gradu.

MARTINOVANJE

Oktobra se končujejo trgatve, v prvih dneh novembra pa naši kraji dobesedno oživijo. Za nas je Martinovanje največji lokalni praznik, povezan s tradicijo, vinogradništvom in vinarstvom, povezan s hvaležnostjo in veseljem nad vsem, kar smo skozi leto pridelali in doživeli.

ZBIRKA ŽELEZNIŠKE DEDIŠČINE- MUZEJ NA STANICI

Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar se ponaša s skrbno obnovljenim vagonom iz daljnega leta 1926, kjer so postavili na ogled zbirko predmetov, povezanih z železnico. Vagon je preurejen kot postaja v malem, kjer ne manjkajo potniška blagajna, čakalnica, prometni urad in skladišče.

DVOREC TEMNAR

Dvorec Temnar je prvotn služil kot strelski dvorec ptujskih gospodov. Danes pa se lahko sprehodite skozi prekrasne baročne dvorane, v hišni kapeli pozvonite na zvončku želja in mimo ogromne lesene preše nadaljujete v klet, kjer lahko med mogočnimi sodi okušate odlična vina.

ZIDANICA MALEK

Očarljiva Zidanica Malek stoji med Svetinjami in Jeruzalemom sredi najlepših vinorodnih teras. Več kot 350 let stara zgradba je bila nekoč gosposka hiša, v njej je bila predelava grozdja in vina, o čemer priča velikanska preša, edinstvena kapela v hiši in čudovita velika klet. Danes lahko v njej poskusite odlična vina, si ogledate mali vinogradniški muzej in staro klet, ki za debelimi zidovi skriva zakladnico arhivskih vin.

jeruzalem slo
muzej stanica
grad ormož

GASILSKI MUZEJ PGD MIKLAVŽ PRI ORMOŽU

Muzej nam predstavi bogato zgodovino kraja Miklavž in zgodovino gasilskega društva. Predstavljena je največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem. Prav posebna je ročna gasilska brizgalna iz leta 1888. Razstavljenih je veliko uniform, med njimi originalna iz leta 1921, ko je bilo društvo tudi ustanovljeno. Na ogled so postavljena pokrivala in gasilske čelade iz časa Avstro-Ogrske do danes.

CAJNKARJEVA DOMAČIJA

Podajte se v Savce na obnovljeno domačijo dr. Stanka Cajnkarja, našega pomembnega rojaka. Bil je prvorojenec v družini z enajstimi otroki in zanimivo si je ogledati hišo, kjer je živela tako številčna družina. V domačiji je urejena spominska soba, obnovljena je tudi krušna peč, kjer domačinke spečejo okusne lokalne dobrote, kot so postržjače in pogače.

KLET MUZEJ BRUMEN

Domačini so ponosni na obnovljeno »Cimpračo« in »Klet« muzej Brumen. Slednja je stara vsaj 255 let, o čemer priča izklesana letnica 1757 nad vrati. “Cimprača” je zgradba zgrajena iz lesenih brun, ostrešje je povezano z lesenimi klini in krito s slamo, okna so majhna z vgrajenimi železnimi križi, tla so iz zbite gline, stare opeke in lesenih desk. Brumnovi imajo »cimpračo« v lasti že tretjo generacijo, strokovnjaki pa so jo uvrstili v najožji izbor sedemnajstih najbolj uspešno prenovljenih objektov kulturne dediščine v Sloveniji!

CERKEV ŽALOSTNE MATERE BOŽJE JERUZALEM

Jeruzalem, majhen zaselek z velikim imenom, se dviga na 341 m nadmorske višine sredi mehkih gričev, poraslih z vinogradi. Legenda pravi, da so mu ime podarili slavni križarji, ki so se tu ustavili na svojih pohodih v Sveto deželo. Najbrž zato, ker jim je bilo nebeško lepo. Druga legenda pravi, da naj bi v cerkvico na Jeruzalemu prinesli podobo Žalostne Matere Božje – morda kakšen od križarjev, ki jo je tja postavil v zahvalo za preživetje, ko je pribežal iz tretje križarske vojne konec 12. stoletja.

GRAJSKA KAVARNIŠKA POPRAVLJALNICA ORMOŽ

Si želite sami skuhati turško kavo na pesku, izbrati Vintage skodelico, ki jo potem odnesete domov, se naučiti popraviti vaš poškodovan izdelek, šivati in uživati v kreativnosti? Potem morate priti v Ormož, kjer Vas čaka nostalgična Grajska kavarniška popravljalnica.