Jeruzalem Slovenija

Jeruzalem Slovenija
Jeruzalem je slikovita vasica, ki je nastala okrog Marijine cerkve iz leta 1652. V njej najdete podobo matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj naravnost iz svete dežele. Ob cerkvi stoji dvorec Jeruzalem, ki je danes preurejen v butični hotel z bogatim botaničnim vrtom.
V tem delu Slovenije so se z vinarstvom ukvarjali že davno pred prihodom Rimljanov. Vinorodne Ljutomersko-Ormoške gorice v Prlekiji že od nekdaj nudijo idealne pogoje za pridelavo belih vin. Naše vinograde razvaja obilica sonca, hladne noči in prst bogata z mineralnimi snovmi, ki izvirajo še iz časa panonskega morja pred desetimi milijoni let. Najboljši vinogradi regije se nahajajo prav na hribih, ki obkrožajo biser regije, vasico Jeruzalem. Tu se rojevajo nekatera najboljša vina. Najbolj znan je Šipon.
Uživajte v 40 km dolgi vinski cesti Ormož ali vinski cesti Jeruzalem z nepozabnimi razgledi. Ne pozabite se ustaviti v vinski kleti Puklavec Family Wines v Ormožu ali Zidanici Malek v bližini Jeruzalema.
Jeruzalemske gorice veljajo za eno najlepših vinskih pokrajin na svetu. Odkrijte čudovite kraje – peš, s kolesom ali pa kar s kočijo. Ob poti se vam bodo razkrile lesene, s slamo krite vinske kleti in zidanice. Pri gostoljubnih domačinih pa boste lahko odkrivali skrivnosti domačih obrti, kot je lončarstvo, sodarstvo, opekarstvo, izdelovanje ljudskih glasbil, igrač, rož in okrasja iz papirja.
Klopotec je varuh vinogradov, ki s klopotanjem preganja ptice v času, ko grozdje dozoreva. Tradicionalen klopotec Prlekije ima štiri vetrnice, vsak del pa naj bi bil iz drugačnega lesa. Pripisujemo mu posebno moč varovanja vinogradov, ne le pred škodljivci.
V Hermancih, na vrhu griča Strmec stoji največji klopotec na svetu.
Za podrobnejše informacije vam je na voljo TIC Ormož.
jeruzalem
jeruzalem slo
jeruzalem

— Kako do nas

2259 Jeruzalem

Ptuj40 min
Maribor 1h
Ljubljana 2h 10min
Zagreb2h
Dunaj2h 15min