Občina Sveti Andraž v Slov. goricah

Hrgova domačija

Sveti Andraž, Hrgova domačija

Hrgova domačija, ki stoji na vrhu slemenskega razloženega naselja Vitomarci, predstavlja tip stegnjenega panonskega doma iz začetka 19. stoletja. Sestavljata jo hiša in gospodarsko poslopje. Obe stavbi sta značilne cimprane gradnje z lesenim kladnim ostenjem, ki ga ščitijo ilovnati ometi, prebeljeni z apnom. Domačija odkriva značilno panonsko hišo, ki ji pod slamnato dvokapno streho sledi vinska klet. Med zanimivejše stavbne detajle sodijo mrežasta kletna vrata z letnico 1811.

Svojo prvo rekonstrukcijo je doživela leta 2002 (obnovljene stene, streha in okolica) ter gospodarsko poslopje. Leta 2017 je v sklopu projekta DETOX (Slovenija-Hrvaška) dobila osveženo podobo z urejenimi ilovnatimi ometi in apnenim premazom v notranjosti in zunanjosti obeh delov domačije. Domačija je dobila tudi elektrifikacijo, sanitarije in vodovod. V hiški se nahaja muzej, kjer lahko obiskovalci skozi razstavne eksponate spoznajo kmečko življenje nekoč, gospodarski del domačije pa je preurejen v prireditveni prostor za izvedbe aktivnosti lokalnih društev.

Sosednja zgradba je bila nekoč gospodarsko poslopje, danes pa je v njej kmečka kuhinja in senik, ki predstavlja unikatno vrsto prenočišča na podeželju.

Kako do nas

Vitomarci 58, 2255 Vitomarci

Ptuj25min
Maribor30min
Ljubljana1h 40min