Vino in kulinarika

haloze
Martinovanje v Halozah

Ob čudovitih razgledih in dobri družbi se boste razvajali ob moštu, mlademu vinu, pečenem kostanju, ocvirkovki, haloški gibanici, kisli juhi z bučnimi žličniki, pečenicah z zabeljenim zeljem in praženim krompirjem, gobovi juhi, haloškem sendviču s tunko in ostalimi kulinaričnimi dobrotami.

Martinovanje v Halozah
Haloze

Haloze

Vino in kulinarika

Sladke dobrote, značilne za območje Haloz, so različne vrste kuhanih štrukljev, zavitki (štrudelj), haloška gibanica (kvašeno testo, obloženo s skuto), orehova potica, sadni kruh, bider (mlečni kruh z rozinami v okroglem pekaču), špehovka (potica z ocvirki). Ocvirkovka (slana pogača z ocvirki) je tudi značilna za Haloze. Gospodinje so pekle kruh z drožmi.

Izven prazničnih dni so Haložani jedli jedi iz fižola, različne vrste žgancev, močnate jedi, nemesne juhe, kislo zelje in repo, dušeno zelje, ajdovo in proseno kašo.

haloze
haloze
Vinogradništvo v Halozah ima dolgo tradicijo, ki izhaja iz bogate zgodovine in bivanja Keltov na tem območju. Najbolj znane vinske sorte šipon, laški rizling in sauvignon vedno znova očarajo še tako zahtevne ljubitelje vin.
avtodom haloze
zavrč
Ocvirkovka
Okusite raznolikost nedotaknjene narave. Skrbno izbrane zdrave, ekološke in naravno pridelane sestavine kmečkih turizmov in haloških kmetij bodo prebudile vaše brbončice in vas popeljale na nepozabno kulinarično doživetje okusov, ki temeljijo na tradiciji, a so hkrati sodobni in svetovljanski.