Občina Dornava

Gobarski praznik v Žamencih

Dornava

Gobarski praznik v Žamencih je dogodek, ki si zasluži častno mesto v delovanju PGD in VO Žamenci. Prireditev se je poimenovala v gobarski praznik zaradi obilice gob v njihovih gozdovih, pisalo se je leto 1977. Praznik se je od začetka odvijal v in ob gasilskem domu.

Z ureditvijo letnega prireditvenega prostora na igrišču so uredili razstavo v naravnem okolju bližnjega gozda. Bili so edini v Sloveniji. Tako je posebej do izraza prišla njihova razstava, ki so jo postavili naravnost v Obranov gozd.

Da dober glas seže v deveto vas, je dokaz ta, da jih na tej prireditvi obiskujejo gobarji iz vse Slovenije: od Murske do Kopra. Spoznali so vedno več strokovnosti in tudi prijateljev. Udeleževali so se drugih gobarskih razstav in veseli so bili, ko so gobarji prihajali tudi z avtobusi na njihov praznik. Zjutraj so jih pričakali, jih nato popeljali skozi Slomošino na Polenšak in popoldan nazaj na razstavo in praznik. Gobarski praznik v Žamencih je postal ime in dogodek strokovnega dela z gobami, kulturnega programa, zadovoljstva preko dva tisoč obiskovalcev in veselega razpoloženja z znanimi ansambli. K temu prispevajo tudi gobarske specialitete: golaž, pražene gobe, gibanice in seveda dobra kapljica. Program pa popestrijo tudi padalci, konjenica in zabavne igre v tekmovalnem duhu. Prireditvi so zadnja leta dodali tudi razstavo zdravilnih zelišč iz njihovega okolja (okrog 130 vrst), razstavo in predstavitev lovskega društva Dornava - Polenšak in čebelarskega društva Dornava. To vse odraža njihovo skrb za okolje.

Dornava

Kako do nas

Žamenci

Ptuj15min
Maribor40min
Ljubljana1h 30min