Dogodki

Dan odprtih vrat gradu Borl

borl

Haloze

Grad Borl
20.04.2024 08:00 → 20.04.2024 16:00
Z dnevom odprtih vrat bomo ponovno odprli vrata gradu Borl

Namembnost in lastništvo  gradu Borl se je skozi čas spreminjalo. V srednjem veku je služil kot trdnjava in nato domovanje plemiških družin, v 20. stoletju pa postane najprej sedež delniške družbe, nato koncentracijsko zbirališče za slovenske rodoljube, kasneje pa hotel z restavracijo. Po zaprtju letovišča leta 1979 začne grajsko poslopje propadati.  Grad postane leta 2010 last Republike Slovenije, pridobi status državnega pomena, a je vse do danes zaprt za javnost.

Težko pričakovana obnovitvena dela so se pričela leta 2020. Prenova  se je izvajala v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Danes je obnovljena tretjina gradu. 22. marca je bila na gradu podpisana  pogodba, s katero je Ministrstvo za kulturo grad Borl predalo v upravljanje Javnemu zavodu Belana, ki ga je ustanovila Občina Cirkulane.

borl
Grad Borl
Grad Borl

Na dan odprtih vrat želimo povabiti k ponovnem odprtju in ogledu prenovljenega dela gradu. Svoja vrata bo grad na široko odprl v soboto, 20. aprila, od 10. do 18. ure.  Obiskovalcem bomo ponudili bogat program s tematskimi turističnimi vodenji za vse generacije in ustvarjalnimi delavnicami za otroke.  Z nami bosta upodobljena lika, grof Jurij Friderik in grofica Marija Barbara Sauer z lokalnimi ponudniki in njihovo ponudbo na stojnicah. V viteški dvorani bo potekala predstavitev vizije projekta Destinacija Štajerska ter podelitev licenc za turistične vodnike Haloz. Popoldan bomo zaključili z vinsko degustacijo okoliških vinarjev. Na voljo bo ponudba grajske kavarne. Na novo bomo vzpostavili projekt »Skrinjica spominov Borl«, v kateri bomo zbirali zapise spominov pričevanja o bogati zgodovini 20. stoletja, ko je v njem delovalo letovišče z bazenom.

Delovni čas gradu: petki, sobote, nedelje in prazniki od 10.00 do 18.00.

Preberi več GRAD BORL