Občina Benedikt

Čolnikova trta

čolnikova trta

Univerzitetno mesto Maribor je Občini Benedikt 11. marca 2005 v znak prijateljstva in sožitja poklonila cepič Stare trte – najstarejše žlahtne vinske trte (Vitis vinifera var. sativa) na svetu, vpisane v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, ki že več kot štiristo let raste in rodi na mariborskem Lentu ob reki Dravi.

Občina Benedikt je potomko Stare trte posadila 14. maja 2005 pri Svetih Treh Kraljih v Slovenskih goricah, v neposredni bližini rojstne hiše Dominika Čolnika. Ob tej priložnosti je mestni viničar mag. Tone Zafošnik Občini Benedikt predal Listino o cepiču Stare trte, znamenito vino, polnjeno v umetniško oblikovano stekleničko Oskarja Kogoja, ter Listino o vinu z žlahtne vinske trte, stare preko 400 let, ki raste na mariborskem Lentu. Modra kavčina ali žametna črnina, kot je ime trti, je ena najstarejših pristnih slovenskih sort.

Vsakoletna rez in trgatev Čolnikove trte potekata v organizaciji Občine Benedikt in Društva vinogradnikov Benedikt, katerega predsednik je prav občinski viničar. Pridelano vino je mogoče poskusiti na prireditvi Pokušina mladega vina, ki se odvija vsako leto prvo nedeljo po Martinovem.

Zapisala
Bina ŠIJANEC

Kako do nas

Čolnikov trg 5, 2234 Benedikt

Ptuj35min
Maribor30min
Ljubljana1h 30min

Priporočamo obisk in ogled v občini Benedikt

.

Cerkev sv. Benedikta

Cerkev sv. Treh kraljev

Gomile

Mežnarija

Slatinski vrelci