botanični vrt um

Botanični vrt – Univerze v Mariboru

Botanični vrt je naravni biser v Pivoli pri Hočah. Razprostira se med Hočami in Razvanjem, južno od mesta Maribor. Z osmimi hektarji zasajene površine je največji v Sloveniji. Vrt nudi in omogoča: izobraževanje, raziskovanje, ohranjanje rastlinskih vrst, vzdrževanje lokal ogroženih rastlinskih vrst, samoniklih gospodarsko pomembnih gozdnih vrst, funkcije genskih bank in pospeševanje sonaravnega turizma.

Na območju nekdanjega grajskega parka nekaj kilometrov južno od Maribora uspevajo številne avtohtone in tuje vrste dreves, grmov in cvetic, o katerih se lahko seznanite tudi na vodenem ogledu. V prijetni naravni ambient ste vabljeni od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

V botanični vrt vas bo pritegnilo že aprila, ko zacveti zbirka več kot sto vrst narcis, maja, ko cvetijo rododendroni, in junija, ko je pestrost barv največja. Poleti vabi vrt v prijetne sence mogočnih dreves in na ogled cvetočih vrtnic, jeseni pa na ogled raznih plodov in vseh odtenkov jesenskih barv.

pohorje
Botanični vrt - Univerze v Mariboru_Pohorje Slovenija_Klara Kulovec
Pohorje

V botaničnem vrtu osebje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede skrbi za številne vrste v naravi ogroženih rastlin ter vzgaja kakovostne stare sorte jablan in hrušk. Poleg avtohtonega rastja Pohorja in severovzhodne Slovenije v vrtu uspevajo tudi drevesa, grmovnice, trajnice in številne zdravilne ter vodne rastline iz Azije, Afrike, Severne ter Južne Amerike in Avstralije.

V nasadu domačih in eksotičnih dreves tako med drugim rastejo več kot 120 let stare sekvoje, klek z obsegom 364 cm, kavkaške jelke, kanadske čuge, Lawsonove ciprese, rdečelistna bukev, macesni, magnolije in tise.

V botaničnem vrtu so vam med sprostitvenim sprehodom na voljo tudi občasne in stalne razstave, denimo lovska, geološka in arheološka. Vrt vam po predhodni najavi predstavijo na vodenem ogledu, večje skupine pa lahko vrt po predhodnem dogovoru obiščejo tudi pozimi, ko je sicer za obiskovalce zaprt. Med ogledom ali po njem si odpočijte na počivališču s klopmi in mizami, kjer lahko posedite v prijetni senci dreves. Izvori dobre pitne pohorske vode so razporejeni enakomerno po vrtu, prav tako pa so obiskovalcem na voljo topli in hladni napitki ter prigrizki iz avtomata.

Kako do nas

Botanični vrt Univerze Maribor Pivola, 2311 Hoče

Ptuj25min
Maribor14min
Ljubljana1h 20min