Jeruzalemska vinska pot

Potovanje pričnemo v Jeruzalemu, kjer se ustavimo v cerkvi Žalostne Matere božje. Nadaljujemo proti vinskemu hramu, kjer se lahko prvič ustavimo in okrepčamo v znanem gostišču. Nadaljujemo mimo bližnje izletniško vinogradniške kmetije, kjer premami vonj po odlični kuhinji. Pot nas vodi v dolino, a se kaj hitro ponovno povzpne na grič. Tam se počasi približamo čudoviti vasici Svetinje, kjer se v bližnjih vinotekah ohladimo in osvežimo. Na zadnjem delu poti iz Svetinj proti Jeruzalemu se lahko okrepčamo v Taverni in si v njeni neposredni bližini ogledamo še zidanico Malek in poskusimo vrhunska bela vina-

Ormoška planinska pot

Ormoška planinska pot je dolga okrog 64 km in poteka skozi naselja občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Sama krožna pot gre skozi ali pa se samo dotakne katastrskih meja 50 naselij, vezna pot pa dodatno še 9 naselij. Opis poti je pripravljen po odsekih, v smeri iz Ormoža proti Kogu, Jeruzalemu, Svetemu Tomažu, Gomili in nato nazaj proti Ormožu. V delu kjer se naša pot srečuje s Pomursko planinsko potjo, sledite našim smernim tablam ali oznakam OPP, da ne boste odšli v drugo smer.

Kolesarska pot Jeruzalem

Kolesarska pot je izjemno slikovita, s čudovitimi razgledi med mehko zaobljenimi vinskimi griči z značilnimi terasastimi vinogradi in visokimi topoli ter celo vrsto ponudnikov. Dih jemajoči so pogledi na Svetinje in Jeruzalem z romarsko cerkvijo, ki postrežejo s pisano paleto barv iz katerih se jeseni zaslišijo pojoči klopotci in kjer se v kozarcih zalesketa žlahtna bela vinska kapljica.

jeruzalem
jeruzalem
jeruzalem
Dravska kolesarska pot (Ptuj - Ormož - Varaždin)

Dravska kolesarska pot, ki nosi mednarodno oznako R1, je po naravnih lepotah ter kulturni raznolikosti ena najlepših kolesarskih poti v Evropi. Dolga je kar 710 km od izvira v Italiji in teče skozi Avstrijsko Koroško v Slovenijo. Tukaj pot vodila skozi Dravograd, Maribor in Ptuj vse do slovensko-hrvaške meje v Ormožu in še naprej do Varaždina ter se zaključi pri Legradu.

Pot poteka po urejenih kolesarskih poteh in manj prometnih lokalnih cestah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona je slovenski del poti primeren za vešče in bolje pripravljene kolesarje, priporočljiva pa je uporaba treking ali gorskih koles.

 Evropska peš pot E7

Slovenski del peš poti E7 pelje tudi skozi naše kraje in se deloma pokriva z Ormoško planinsko potjo. Pot je primerna za celo družino, saj jo je mogoče prehoditi po etapah, ali se ji pridružiti le za en dan. Je čudovita pot za odkrivanje krajev in lastne duše, pa tudi za odkrivanje prijateljstev in krepitev vezi med ljudmi.

Jakobova pot

S kolesom ali peš po srednjeveški romarski poti oživljamo kulturno in versko dediščino našega naroda in tako povezujemo sedanjost s preteklostjo. Tako se pridružujemo tisočerim romarjem iz vsega sveta, ki romajo po številnih evropskih Jakobovih poteh. Oba kraka poti, ki vodita iz Ormoža proti Ptuju ali proti Ljutomeru sta označena z rumenimi Jakobovimi školjkami.